Coğrafya

Hint Okyanusu’nda yer alan bağımsız bir cumhuriyet (eski sultanlık) olan Maldivler, yerleşim olan 188 adanın oluşturduğu bir takımadadır. Toplam sayıları 1.900 olan adalar 26 atole yerleşik haldedir. İngilizcedeki ‘atoll’ (mercan ada/atol) kelimesi, Dhivehi dilinden (Maldivlilerin konuştuğu dil) gelir: ‘atholhu’, halka şeklinde resif ya da mercandan oluşmuş adalar zinciri anlamındadır.

Adalar, Ekvator’un 7 derece kuzeyinden güneyine doğru 822 kilometre boyunca bir çelenk gibi uzanır; batı ile doğu arasındaki en uzun mesafe 130 kilometredir. Bölgenin toplam alanı 90.000 kilometre karedir; ancak bunun içine, Maldivler’in %99,6’sını oluşturan deniz de dâhildir. Tüm adaların kara alanı toplamda 298 kilometre karedir. Ülkenin en yakın komşuları kuzeyde 600 kilometre mesafede bulunan Hindistan ve doğuda 670 kilometre mesafede bulunan Sri Lanka’dır.

İçlerinden çok azının alanı bir kilometre kareyi aşan adalar küçüktür ve nehirler ya da tepeler olmaksızın deniz seviyesindedir. Adaların deniz seviyesinden en fazla yüksekliği 2,4 metredir. Adalardan her biri  resiflerle bezeli sığ bir lagünle çevrilidir. Resiflerin ötesinde ise okyanusun derinliği 365 metreye ulaşır. Yaklaşık 140.000 kişinin yaşadığı yoğun nüfuslu başkent Malé, atol merkezinin kuzeyine doğru uzanır ve 5,8 kilometre karelik bir alanda bu nüfus, daireler ve iş hanları yer alır.

Takımadada yer alan ve kimsenin yaşamadığı 115’ten fazla ada, yalnızca turistlere ve personele açık olan lüks özel alan tesisleri ve yeşillik alanları haline getirilmiştir. Son yıllarda ise bu boş adalara konukevleri inşa edilmiştir; bu da turistlere, içlerindeki Maldivli’yi keşfetmeleri için mükemmel bir fırsat sunar.

İklim

Güneşin en etkili olduğu bölge olan Ekvator’da yer alan Maldivler’de, günde sekiz saat parlak gün ışığı almak sıradan sayılabilecek bir durumdur; bu da ayda ortalama 230 ila 250 saate denk gelir. Yani bu ülkede, gündüzleri 30°C civarında olan ve geceleri de yaklaşık 23°C’ye düşen bir havayla karşılaşacaksınız. Yağmur mu? Nadiren yağar. Yağdığında ise sıcak ve tropiktir. Deniz, dalgalarını kabartarak sörfçüleri heyecanlandırırken yağmur da bitki örtüsünü canlandırır. En çok yağışın olduğu aylar Mayıs ve Kasım’dır. Ancak, bu aylarda bile ortalama yağış düşüktür ve yıllık 2.133 gibi bir miktara denk gelir. Atmosferde bulunan su buharıyla birlikte nem oranı ortalama %75-80 civarındadır; fakat deniz seviyesindeki adaların üzerinde esen meltemler bu nemin etkisini azaltır.

Hava, 06.00’dan 18.30’a kadar aydınlıktır. Gelgit sonrası su seviyesinde oluşan yükselme ve alçalmalar ise çok azdır. Bu iklimde iki muson mevsimi bulunur. Bunlardan birincisi Aralık’tan Nisan’a kadar süren Kuzeydoğu Musonu (doğudan esen anlamına gelen Iruvaa), ikincisi ise Mayıs’tan Kasım’a kadar olan Güneybatı Musonudur (daha güçlü rüzgârların olduğu Hulhangu). Yağmur yağma ihtimalinden dolayı bu mevsime ‘yağmurlu mevsim’ denir.

Peki, bu güneşli tatili ne zaman yapmalı? Siz hazır olduğunuz anda. Maldivler’in iklimi tüm yıl boyunca tropikaldir. Hava kestirilemez olsa da ve aniden fırtına çıkma ihtimali bulunsa da, bunlar kısa sürer. İklim hakkında daha fazla bilgi almak için www.meteorology.gov.mv adresini ziyaret edin.